ПОРАДИ БАТЬКАМ! Зберігайте емоційну безпеку дітей!

27.11.2022   Administrator   Категорія: Психолог рекомедує

 

ПОРАДИ БАТЬКАМ


Зберігайте емоційну безпеку дітей!

Дорогі батьки, пам’ятайте, що діти дуже вразливі щодо інформації, яка іде з екранів та моніторів, а також дуже чутливі щодо вашого стану, ваших слів, ваших реакцій.

Тож пробуйте убезпечити своїх дітей, особливо дошкільнят та молодших школярів від ненависті та агресії на кого б вона не була спрямована. 

Краще за вас, ваших дітей знати ніхто не може, тому ми пропонуємо два варіанти поведінки з ними:

- На той час, який ви проводите безпосередньо із дітьми,  вимикайте новини, виходьте з онлайну, припиняйте бурхливе обговорення.- Будьте в контакті з малюками.

- В багатьох країнах діти приймають участь в усіх подіях, в яких приймають участь дорослі - і таким чином вчаться жити, набирають досвіду. Спробуйте в м'якій і доступній формі пояснити дитині, що відбувається, і чому ви хвилюєтесь. Виключення дітей з тих подій, які відбуваються, можуть провокувати нерозуміння і стан, коли дитині доведеться самостійно справлятися зі своєю тривогою та почуттями.

Разом з тим…

1. Контролюйте потік інформації. З дітьми, у яких ще не розвинене критичне мислення (до 12 років), потрібно бути дуже  обережними в плані інформації. Не треба їх обмежувати, але слід дозувати  складність і кількість цієї інформації. Якщо дитина стикається з якоюсь інформацією, важливо, щоб ми були поруч і дали дитині опору, що нейтралізує можливий травматичний вплив цієї інформації. Але не треба огороджувати сучасних дітей від криз. Ті діти, що зараз переживають разом з нами усі кризи, набагато сильніші, ніж ми. І, можливо, тому випробувань дається їм більше. Наше завдання - не сховати дітей від проблем, а дати силу їх подолати.
При дитині краще не дивитися новин. Проте зараз втілити в життя це досить складно. Намагайтеся пояснювати, що відбувається відповідно до віку дитини. Бажано, щоб у ваших словах була впевненість і сила. Спробуйте пояснити ситуацію за допомогою матеріалу доступного дитині – це сюжет мультика «Чиполіно». Старшим діткам можна показати мультсеріал «Аватар», пояснюючи при цьому, що кожна описана стихія – вода, земля, вітер, вогонь, - нам потрібна. Надлишок якоїсь стихії призводить до «хвороби». Наприклад, багато «магії вогню» призводить до війни, агресії і болю.

2. Підтримуйте дотиком. Наше тіло теж реагує на стрес. У складні періоди життя варто більше уваги приділяти тілесним контактам: пригортайте дитину, тримайте за руку, гладьте по голові. Місце між лопатками так і називається – «місце підтримки». Дитина відчуває більше впевненості, якщо його погладити там. Але торкатися до дитини варто тільки в тому випадку, якщо ми самі спокійні у цей момент.

3. Читайте і грайте. Проводьте з дитиною якісний час. Це допоможе не тільки їй, а й вам переключитися від нав’язливих думок. Варто обирати улюблені книги зі спокійним чи комедійним сюжетом. Так ви підтримаєте баланс різнопланових емоцій. Якщо дитина любить гратися і часто у своїх сюжетно-рольових іграх (активних, не комп’ютерних) обирає один і той же сюжет пов'язаний із травмуючою ситуацією, обов’язково включіться в гру і спробуйте ненав’язливо показати інший варіант розвитку подій. Не забороняйте дитині грати, навіть, якщо вам здається, що «це занадто» (зараз з’явилися ігри в барикади і т.д.), так вона відреаговує ті почуття, які є всередині, проживає їх, а не акумулює.

4. Розмовляйте, пояснюйте, підтримуйте. Важливо говорити дітям «Я з тобою. Ти в безпеці. Ми обов'язково впораємося. Дивись, скільки людей захищають!». Дитині потрібно дуже обережно і дбайливо розповідати про те, що в країні зараз все складно, але дорослі обов'язково впораються. Якщо дитина ставить будь-яке питання, то на нього треба відповісти. Але відповідаємо на складні і для нас питання тільки тоді, коли у нас є своя спокійна позиція, відповідь. І якщо в цей момент ми знаходимося в емоційному напруженні, то правильніше сказати: «Я зараз трохи заспокоюсь  і тобі одразу ж все розповім». Коли дитина бачить, що плаче мама або тато, вона починає жаліти  батьків. З одного боку, це прояв емпатії, тобто дитина дуже чуттєва. Але з іншого боку, малюк стає «батьком для батька». Якщо він стає ось так дорослим, то бере на себе відповідальність, з якою не може впоратися.
Діткам важливо показувати, що вдома ми створюємо свій світ. І хоча внутрішній світ тісно пов’язаний із зовнішнім, але що б не відбувалося у зовнішньому - вдома малюк у безпеці.
І, звичайно, більше обіймів, доторку, усміхненого погляду, добрих слів, цікавості щодо їхніх справ, включення в спільні ігри. Це важливо і для вас, і для малюків. Вам це допоможе зняти напругу; дітям - відчувати себе в безпеці та любові попри все.