Популяризація польської мови

29.11.2017   Administrator   Категорія: Новини

    Знання іноземних мов у подальшому відкриває шлях до навчання та проживання за кордоном, нових знайомств та справді цікавої роботи. Польська мова – це мова, якою спілкуються наші найближчі європейські сусіди. Вивчати її не лише просто та цікаво (адже вона так схожа на українську!), але й корисно.

    Польська мова є однією із найбільш популярних іноземних мов, які вивчаються на території Західної України. Вивчення польської мови відбувається на різних рівнях та в різних формах. Польська мова як іноземна вивчається в багатьох українських школах, зокрема у нашій школі її викладають Олієвська Ольга Петрівна, вчитель вищої кваліфікаційної категорії, та Демида Катерина Орестівна теж вчитель вищої категорії, зі званням Старший вчитель. Ми маємо певний досвід вивчення цієї мови, адже наші учні вивчають польську мову як другу іноземну вже п’ятий рік. Вивчення польської мови у школі це, порівняно з англійською чи будь-якою іншою іноземною мовою, новий досвід для вчителів, адже поки що немає достатньої методичної літератури – цікавих книжок, різноманітних підручників і навіть курсів підвищення кваліфікації у місті Тернополі. А наші вчителі завжди у творчому пошуку. Так, вони у жовтні 2017 року удосконалювали свій фаховий рівень у місті Дрогобичі на курсах підвищення кваліфікації та у Польщі.

    Олієвська Ольга Петрівна розповідає:

Завдяки ініціативі тернопільського голови Сергія Віталійовича Надала та його заступника Володимира Володимировича Кашицького на осінніх канікулах я побувала на тижневому стажуванні в красивому і мальовничому місті Тарнов. Ця поїздка залишила чудові спогади, адже я мала можливість не лише відвідати у різних школах уроки польської мови (уроки польської мови об’єднані з уроками літератури, історії та культури), а й побувала на урочистостях, присвячених 99-ій річниці Незалежності Польщі. Тарнов – це перше місто у Польщі, яке відвоювало незалежність. Незабутні враження залишив костел Пресвятої Богородиці, де знаходиться гробниця Яна Амоса Тарнавського, засновника нашого міста.

    Дуже вдячна за теплу і щиру гостинність, з якою мене там зустріли: мер міста пан Роман Чєпєля, його дружина пані Аліна та учителі, з якими я співпрацювала в школах Тарнова.

Урочистості, присвячені 99-ій річниці Незалежності Польщі

Тарнов. Спільна історія

Ян Тарнавський

Школи Тарнова

Красиве місто Тарнов

Демида Катерина Орестівна каже:

З 29 жовтня по 4 листопада проходила стажування у місті Збоншині Новотомиського повіту – мальовничому місті над озером Блендно. Вражена була тим, що у місті нема громадського транспорту, крім шкільного автобуса, який безкоштовно возить дітей до школи. Мені пояснили, що кожен мешканець міста має автомобіль, тому нема потреби в громадському транспорті.

    Відвідувала заняття школи №1, яка знаходиться у двох приміщеннях. Це – незвичайна школа, оскільки цього року було об’єднано ліцей, технікум та училище в одну школу.

    Неймовірно була вражена доброзичливістю директора школи Б. Петрусєвіча, заступника директора М. Фурмана та всього вчительського колективу. Вчителі з радістю поділилися своїми здобутками, різноманітним дидактичним матеріалом, словниками. Сподобалось мені те, що у кожному класі є електронний журнал. Батьки можуть побачити, чи учень був на уроці, як вчиться, домашнє завдання. Оцінюється теж поведінка учнів.

    Від щирого серця хочу подякувати меру міста Тернопіль Надалу С.В., Кашицькому В.В. – заступнику начальника управління. та старості Нового Томишля Козецькому Іренеушу за здійснення моєї мрії – стажування у Польщі.

    Для мене можливість спілкування польською мовою з польськими колегами є безцінним досвідом як вчителя іноземної мови.