День лялькаря

04.04.2015   Administrator   Категорія: Новини

    18 березня в Музеї національної іграшки, який розміщується в приміщенні бібліотеки №5 для дітей, святкували День лялькаря.

    Ідея відзначати у всьому світі Міжнародний день лялькаря прийшла до відомого діяча лялькового театру Дживадо Золфагаріхо (Іран). У 2000 році на XVIII Конгресі УНІМА в Магдебурзі він виніс цю пропозицію на обговорення. Традицію Свята лялькарів усього світу відкрив день 21 березня 2003 року. Саме в цей день всі професіонали і прихильники театру ляльок святкують Міжнародний день лялькаря.  Народжене як свято професіоналів і шанувальників театру ляльок, сьогодні  воно є святом і для творців авторської інтер’єрної ляльки, і для майстрів народної ляльки – мотанки, і просто для тих людей, які люблять ляльки, колекціонують їх, милуються і граються ними. Адже у кожного народу саме лялька була найпершою, найдревнішою іграшкою, дитячою забавкою. А ляльковий театр в Україні (він називався вертеп) відомий з XVІІІ століття. Минулого року у тернопільській бібліотеці №5 відкрився музей національної іграшки. Основу експозиції цього музею становлять чудові різноманітні ляльки. Тож зовсім не випадково саме тут вітали майстринь-лялькарок Тернополя. У вправних руках майстринь народжуються різні за характером, за технікою виконання, за матеріалом ляльки, але усі вони несуть у собі заряд позитиву, радості. Бібліотека музей і її господарі гостинно відкрили двері для дітей і дорослих, які разом відсвяткували свято лялькаря, а ще навчились робити ляльку-мотанку «Веснянку» під керівництвом Алли Шушкевич і барвистого весняного жайворонка із клаптиків тканини з Галиною Дудар. А відвідали цього разу музей учні. Їм було цікаво поспілкуватись із майстрами і корисно провести час, адже кожний приніс додому іграшку, зроблену своїми руками.

    Майстрині Алла Шушкевич, Ольга Гасай, Галина Дудар, Світлана Гоца поділилися з присутніми творчими планами на майбутнє, спільними проектами.