Про спілкування з підлітком

19.11.2014   Категорія: Соціальний педагог радить

Скільки разів ваші спроби поговорити з дитиною-підлітком закінчувалися лайкою? Скільки разів вам доводилося збирати всю волю в кулак, щоб не вдарити вкрай знахабнілі чадо? Скільки разів ви у відчаї давали волю сльозам, коли він ішов, голосно грюкнувши дверима? Адже все могло бути зовсім інакше! Ви не повірите, але з підлітком можна домовлятися, знаходити спільну мову і навіть співпрацювати! Просто потрібно знати підхід до дитини в цей складний період.

Спілкування батьків з підлітком часто грунтується на моралізаторство, настановах і "поучітельстве". Це в корені неправильно. Ось десять способів мирного спілкування з дитиною підліткового віку. Вони стануть для вас справжнім порятунком. Ви здивуєтеся результату.

1. Проведіть чітку межу між поняттями "батько" і "друг".

Ви можете стати другом своїй дитині. Але якщо ви при цьому станете з ним "на одну планку", відкинете своє батьківське перевагу - це рано чи пізно призведе до проблеми. Це здається грубим, але дитина повинна знати своє місце в сім'ї. Він - молодший. Він тільки вчиться жити у світі проблем і протиріч. Ви ж в першу чергу - підтримка, опора у важку хвилину. Підліток має відчувати в вас захист, поважати ваш розум і вміння виходити зі складних ситуацій. Зрозумійте: діти можуть знайти друзів в будь-якому місці. Тоді як хороші батьки зустрічаються вкрай рідко.

2. Будьте співчутливі.

Це означає бути поруч, навіть коли це нелегко і незручно, коли ви завантажені роботою, коли втома долає вас. Ви потрібні своїй дитині. Особливо в підлітковий період, коли проблеми здаються нерозв'язними, світ несправедливим, а майбутнє досить туманним. Ви завжди повинні знати, що відбувається в житті вашої дитини. Ви повинні заслужити його довіру, пожертвувавши своїм вільним часом. Якщо дитина буде впевнений у вашій підтримці, вашому розумінні - йому буде легше подолати цей тяжкий вік.

3. Виховуйте в підлітку відповідальність.

Це ваша велика задача, як підготувати підлітка до життя. Поясніть, що якщо він хоче певного способу життя - потрібно докласти певних зусиль для його досягнення. Справа не тільки в грошах, а в його відповідальності, незалежності та можливості "стояти на власних ногах". У дитини повинні бути свої обов'язки по дому. Ставте перед ним завдання, але не "спускайте з рук", якщо вони не роблять те, що годиться. Це вчить підлітка, як влаштований світ. В кінцевому підсумку він буде вдячний вам за науку.

4. Вмійте слухати.

Це означає, слухати і розуміти, не засуджуючи. Навіть якщо дитина сперечається або навіть грубить - не перебивайте. Постарайтеся вловити суть проблеми. Дуже часто це крик про допомогу. Пам'ятайте, що ваша дитина виріс. Тепер його проблеми зачіпають його "по-дорослому".

5. Не лінуйтеся пояснювати.

Завжди пояснюйте причини ваших вимог. Так ви допоможете дитині згодом приймати правильні рішення самостійно. Так скажіть, що ви хочете бачити його будинку до певного часу, оскільки після цього на вулицях не безпечно. Підліток повинен бачити у вашому проханні турботу, а не сухе вимога, бездушний наказ.

6. Будьте готові встати на захист підлітка .

При всій удаваній дорослості, підлітки - найбільш вразливі істоти на світі. Вони потребують захисту. Хто ж ще встане на їх сторону, якщо не батьки? Дайте дитині зрозуміти, що ви з ним. Що вступити, допоможете порадою та ніколи не осудіть. Підлітку важливо знати, що він не один в цьому світі.

7. Будьте в курсі.

Знати, яку музику слухає ваша дитина, як звуть його друзів (і їх батьків), бути в курсі його шкільних справ - завдання максимум для хороших батьків. Це необхідно, щоб мати точки дотику у спілкуванні батьків з підлітком. Він обов'язково оцінить вашу увагу. Бачачи, що ви в курсі всіх його справ, підліток просто не зможе вас ігнорувати. І навряд чи захоче.

8.Будьте гнучким.

Правила, звичайно, повинні бути, але не без винятків. Наприклад, коли дитина повинна забратися у своїй кімнаті, але він зайнявся читанням цікавої книги і просто забув про свої обов'язки. Будьте гнучкими, зрите в корінь питання. Зрештою, прибирання може почекати. Дайте дитині зрозуміти, що ви не бездушна машина, що віддає накази, а людина розуміє і вміє йти на компроміс. Повірте, вже завтра підліток сам прибере у своїй кімнаті. З задоволенням.

9. Майте з дитиною загальні інтереси.

Наявність спільних інтересів означає, що ви розумієте один одного краще. Ви разом вчитеся і діліться досвідом. Повірте, ваш підліток хоче мати якийсь зв'язок з вами, крім спорів щодо допомоги по дому.

10. Продовжуйте говорити, навіть якщо він не буде слухати.

Це здається безглуздим, але підлітки завжди прислухаються до батьків. Навіть тоді, коли вони кричать, вони прекрасно чують і розуміють вас. Скажіть своїй дитині, що ви думаєте про куріння, наркотики, секс. Інформація обов'язково пройде через нього, навіть якщо це виглядає так, ніби цього не сталося. Не ігноруйте проблеми дитини. І він не зможе проігнорувати вас.

    Соціальний Педагог Радить Підліток Інформація Для Батьків